2019 - Škola novinarstva

U saradnji sa FNF Western Balkans i najboljim domaćim novinarima, pripremili smo za vas sveobuhvatan kurs novinarstva u sedam lekcija. Svaka lekcija je dopunjena i pratećim pdf dokumentom koji dopunjuje sadržaj lekcije i nudi praktične zadatke za primenu novostečenog znanja.

Novinarstvo u dnevnoj štampi – Dragoljub Draža Petrović: urednik dnevnog lista Danas govori o novinarstvu u dnevnoj štampi, a u pratećem materijalu ćete saznati šta su elementi i profesionalna pravila za pisanje vesti.

Novinarstvo u dnevnoj štampi

Novinarstvo u nedeljniku – Jovana Gligorijević: zamenica urednika Nedeljnika Vreme priča o žanrovima “long-read” novinarstva, ali i o izazovima profesionalnog novinarstva u Srbiji. U pratećem materijalu  ćete saznati više o nekim od najčešćih logičkih grešaka.

Novinarstvo u nedeljniku

Reportaža i istraživanje – Idro Seferi: regionali reporter, izveštač i dopisnik govori o reportaži, neophodnosti čitanja knjiga, ali i drugim zahtevima izveštavanja u profesionalnom novinarstvu, dok prateći materijal donosi stilske vežbe na osnovu čuvene istoimene knjige Rejmona Kenoa.

Reportaža i istraživanje

Novinarstvo i javni interes – Slobodan Georgijev: novinar BIRN-a govori o novinarstvu i javnom interesu, odnosno o odgovornosti koje pred sobom imaju profesionalni novinari, a prateći materijal nudi primere novinarskih priča od javnog interesa.

Novinarstvo i javni interes

Anatomija istraživačke priče – Aleksandar Đorđević: novinar BIRN-a govori više o tome kako da procenite kojim pričama možete i treba da posvetite više pažnje, ali i o tome kakav odnos treba da imate prema svojim izvorima. Prateći materijal vam nudi jednostavnu matricu za odabir relevantne i dokazive priče.

Anatomija istraživačke priče

Tehnike istraživačkog novinarstva – Stevan Dojčinović: urednik KRIK-a govori više o tehnikama istraživačkog novinarstva, ali i specifičnim zahtevima ovog rizičnog poziva, dok prateći materijal  ukratko objašnjava kako da pristupite informacijama od javnog značaja.

Tehnike istraživačkog novinarstva

Tehnike javnog nastupa – Miloš Milovanović: prezenter sa N1 govori o tehnikama javnog nastupa i važnostima dobre pripremljenosti, a u pratećem materijalu smo izdvojili devet preporuka za dobar javni nastup.

Tehnike javnog nastupa