Kraj godine je dobra prilika za osvrt unazad i sabiranje utisaka vezanih za najrazličitije oblasti. Centar za anti-autoritarne studije treću godinu za redom organizuje godišnju konferenciju o stanju slobode medija u Srbiji. Konferencija će se održati 14. decembra sa početkom od 10h u prostoru velike sale Kuće ljudskih prava i demokratije. Ovogodišnja konferencija je organizovana uz pokroviteljstvo Fondacije Fridrih Nauman za Slobodu – Zapadni Balkan i u saradnji sa Građanskim inicijativama.

Poput prethodne dve, i ovogodišnja konferencija će delom biti posvećena odabranim pričama istraživačkih redakcija. Centralni deo ovogodišnje konferencije posvećen je tzv. aferi Krušik, novinarima koji su prvi objavili detalje ove afere, ali i medijima koji su o aferi izveštavali i zbog toga trpe pritiske. Konferenciju će zatvoriti panel o medijskoj strategiji na čije donošenje se čeka već pune dve godine.

Na uvodnom panelu posvećenom aferi Krušik govoriće novinari Vuk Cvijić (NIN), Aleksandar Đorđević (BIRN) i Vojislav Stevanović (N1). Nakon što je NIN prošle godine objavio javno dostupne informacije o poslovanju kompanije GIM, BIRN se nadovezao sa istraživačkom pričom o poslovanju i vlasničkoj strukturi te firme. Tada objavljena priča nije izazvala značajne reakcije i činilo se da je reč o još jednom uspešno zataškanom slučaju osnovane sumnje na korupciju. Ipak, kada je početkom jeseni ove godine portal ArmsWatch objavio više detalja o poslovanju GIM-a i njegovim vezama sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, priča je prešla granice Srbije i zainteresovala međunarodnu javnost. Ubrzo se saznalo da je zbog alarmiranja javnosti priveden zaposleni u Krušiku Aleksandar Obradović. Nakon što je Obradoviću određen kućni pritvor, urednik TVN1 je sa njime uradio intervju. Ovo će biti povod za tabloidne napade na Jugoslava Ćosića, novi ciklus različitih pritisaka na TVN1, ali i konačno neprodužavanje ugovora sa ovom kablovskom televizijom, usled čega je više desetina hiljada gledalaca direktno onemogućeno da prati program. 

Kao i prethodnih godina, i ove godine su istraživačke redakcije KRIK, CINS i BIRN posvećeno radile na praćenju i razotkrivanju različitih oblika korupcije i organizovanog kriminala. Na drugom panelu će novinarke ovih redakcija predstaviti priče koje su izazvale najviše pažnje javnosti.

Konačno, konferenciju će zatvoriti panel u organizaciji Građanskih inicijativa, organizacije koja se u prethodnom periodu aktivno pridružila donošenju nove medijske strategije. Publika će moći od Nedima Sejdinovića, Tamare Filipović i Radeta Veljanovskog da čuje više o realnim dometima ove strategije, ali i o tome kako je tekao proces pregovora i u kojoj se fazi donošenje medijske strategije nalazi krajem 2019. godine. 

Pozivamo sve zainteresovane građane i građanke da nam se pridruže 14. decembra u Kući ljudskih prava i demokratije (Kneza Miloša 4) i uzmu aktivno učešće u razgovoru sa relevantnim sagovornicima na temu stanja slobode medija u Srbiji.

Program i listu govornika konferencije pogledajte ovde.

Ulaz na konferenciju je slobodan, ali je zbog ograničenog broja mesta registracija neophodna.
Registraciju možete obaviti putem ovog linka.