Zadovoljstvo nam je da predstavimo izveštaj Blokčejn u Srbiji: Analiza medijskog izveštavanja (2020-2023) nastao u okviru projekta “Budućnost (bez) poverenja” finansiranog od strane Human Dignity grant programa međunarodne mreže Atlas Network.

Glavni cilj ovog izveštaja je pružanje smernica i inspiracije za buduće inicijative usmerene ka popularizaciji i podsticanju usvajanja tehnologija zasnovanih na blokčejnu kao sredstva za promociju i zaštitu ljudskog dostojanstva. Prvi deo izveštaja daje kratak pregled trenutnog stanja blokčejn ekosistema u zemlji zajedno sa ključnim akterima, projektima, regulativom vezanom za kriptovalute i blokčejn, kao i glavnim izazovima za šire usvajanje ove tehnologije.

Kako reputacija tehnologije, kao i stav koji javno mnjenje ima prema njoj, igraju ključnu ulogu u privlačenju novih pojedinaca, organizacija, ali i investicija u domaći blokčejn ekosistem, pored motivisanja zakonodavaca da donesu regulativu prijateljski nastrojenu prema njenom daljem razvoju i usvajanju, drugi deo izveštaja se fokusira na ispitivanje kako su kriptovalute, blokčejn i srodne teme bile pokrivene od strane popularnih domaćih medijskih portala tokom protekle tri godine. Za potrebe ove analize korišćeni su napredni metodi za obradu prirodnog jezika (Natural Language Processing – NLP) bazirani na mašinskom učenju, kao i alati poput OpenAI-evog GPT modela. U okviru analize identifikovane su glavne teme, ključni pomenuti entiteti i kao vrednosni stav koji su mediji zauzeli prema njima u svom izveštavanju.

Blokčejn tehnologija je u osnovi decentralizovana baza podataka koja omogućava sigurne i transparentne transakcije bez posrednika. Osim primene u finansijama oličene u kriptovalutama poput Bitkoina i Itirijuma, blokčejn nudi i mnoge druge potencijalne načine za zaštitu i razvoj ljudskog dostojanstva osnaživanjem individualnih prava, zaštitom privatnosti, borbom protiv korupcije, kao i povećanjem društvene kohezije bez oslanjanja na pretnju nasiljem od strane centralne vlasti poput države i njenih institucija.

Izveštaj je pisan na engleskom i namenjen širokoj publici zakonodavaca, organizacija civilnog društva, medija, akademskih radnika i svih zainteresovanih da saznaju više o primeni blokčejna i kriptovaluta u Srbiji. Nadamo se će inspirisati buduće inicijative usmerene ka zaštiti ljudskog dostojanstva pomoću blokčejn tehnologije i uklanjanju nepotrebnih barijera koje joj stoje na putu.

U okviru ovog projekta snimljen je i istoimeni dokumentarac koji možete pogledati na našem Jutjub kanalu.