Godina na izmaku je za tim Centra za antiautoritarne studije bila godina izazova na koje smo dugo čekali. Najpre, početkom godine naš tim se proširio i CAAS-u se pridružila Ana Fotev, MA menadžerka u kulturi koja je svojim znanjima i iskustvom obogatila naš dosadašnji aktivizam, a kreativnošću doprinela kvalitetu svih naših aktivnosti. 

 

Tokom 2019. Godine CAAS je snimio dva dokumentarna filma. Prvi Ljudi na misiji, rađen uz pokroviteljstvo Fondacije Fridrih Nauman za Slobodu, o radu novinara istraživačke redakcije KRIK. Novinari ove redakcije govorili su više o svom pozivu, istraživačkim pričama. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović smatra da je svaki profesionalni novinar ujedno i aktivista, iz našeg kratkog dokumentarnog filma o istraživačkim novinarima publika je mogla da sazna više o ovim mladim i istinoljubivim ljudima. Drugi film Pravo na rad, realizovan uz pokroviteljstvo Atlas Network i rađen početkom jeseni ove godine, u fokusu je imao male preduzetnike u Srbiji i prepreke koje imaju u svom radu. Kroz tri lične priče gledaoci su mogli da vide kako se preduzetničke inicijative sistemski guše i ograničavaju, što za dalju posledicu ima usporavanje razvoja i produbljivanje siromaštva. Preduzetništvom smo se više bavili i tokom dvodnevnog seminara Preduzetništvo u kulturi, gde je odabrana grupa polaznika mogla da nauči osnove pisanja biznis plana, marketinga i strateškog pozicioniranja na tržištu kulture. Film Pravo na rad premijerno je prikazan u UK Stari grad u oktobru. Premijeru je pratila izložba fotografija odabranih na javnom konkursu, kao i panel debata sa relevantnim sagovornicima. Oba filma možete da pogledate na našem YouTube kanalu.

 

Naš pionirski rad na razvoju aktivizma na YouTube kanalu ove godine je rezultirao sa skoro 2000 prijavljenih, na čemu smo veoma zahvalni! U proleće ove godine, u saradnji sa profesorima Univerziteta u Beogradu, snimili smo uvodni kurs iz političke filozofije. Profesori Midorag Zec, Slobodan Antonić, Dušan Pavlović i drugi, govorili su o državi, tranziciji, demokratiji…Izuzetan uspeh ovog pilot projekta inspirisao nas je da u narednom periodu realizujemo nastavak kursa, produbljujući postojeće i uvodeći nove teme. Deo ovog kursa bio je i nagradni konkurs za tematske eseje koji smo realizovali u septembru. Tri odabrana nagrađena eseja su objavljena na našim stranicama. U sferi online edukacije je i naša Škola novinarstva. Najbolji domaći novinari i urednici Draža Petrović, Jovana Gligorijević, Slobodan Georgiev, Stevan Dojčinović, Idro Seferi i Aleksandar Đorđević govorili su više o profesionalnom novinarstvu i njegovim žanrovima. Zasebna celina je lekcija Miloša Milovanovića (N1) koji je govorio o tehnikama javnog nastupa. Svaki snimak prati PDF lekcije. 

 

Ove godine je CAAS objavio i svoje prvo izdanje. Studija Kristijana Nimica Socijalizam: propala ideja koja ne odumire, u prevodu programskog direktora CAAS-a Saše Mirkovića objavljen je za Sajam knjiga. Svi posetioci Danasovog štanda mogli su da dobiju svoj primerak uz Danas, a PDF knjige dostupan je za besplatni download sa našeg sajta. 

 

Godinu smo završili Konferencijom o slobodi medija koju organizujemo treću godinu zaredom. Na ovogodišnjoj konferenciji Mediji u Srbiji, najviše pažnje smo posvetili aferi Krušik i ovoj temi bio je posvećen uvodni panel koji je moderirao Stevan Dojčinović. Na ovom panelu su govorili Vuk Cvijić (NIN), Vojislav Stevanović (N1), Aleksandar Đorđević (BIRN) i Katarina Živanović (Danas). Na drugom panelu, posvećenom istraživačkim pričama koje su obeležile 2019. sagovornice su bile Milica Šarić (CINS), Dragana Pećo (KRIK) i Natalija Jovanović (BIRN). Iz izlaganja Milice Šarić o projektnom finansiranju medija i Dragane Pećo o statistici lažnih vesti koju pravi portal Raskrikavanje očigledan je odnos sistema prema medijima. Snimak svih panela možete da pogledate na našem YouTube kanalu. 

 

CAAS tim pozdravlja 2019. godinu u nadi da trud neće biti uzaludan i da (izborna) godina pred nama donosi nove šanse za više slobode u Srbiji. Ponosni smo i zahvalni našoj publici na podršci i pozivamo vas da nam u komentarima pišete više o ugrožavanju slobode koje vi primećujete! Podržite nas prijavljivanjem na naš YouTube kanal, deljenjem naših objava ili razgovorima o temama koje pokrećemo. Želimo vam slobodnu 2020!