“Ne mogu da zamislim smisleno objašnjenje koje bi povezalo dve toliko suprotne političke ideje kao što su ekstremna desnica i libertarijanizam. Takozvana “ekstremna desnica” zagovara kolektivizam. Prema toj zamisli, neki entitet – u svakom slučaju ne pojedinac, već uglavnom nacija ili rasa, obično rasa, predstavlja nosioca moralnih vrednosti i slobode. To je u suprotnosti sa bilo kojim principom klasičnog liberalizma koji u fokusu ima upravo pojedinca i odnose i grupe koje on stvara. Mislim da mnoge zbunjuje anti-elitizam. Klasični liberali ne prihvataju vođstvo bilo kakve elite. Ne smatramo da ljudima treba da se vlada i da se donose nasumične odluke o životima drugih. Populistički pokreti su takođe protiv elita. Međutim, oni nisu liberalni jer ostim što su protiv elita, oni su i protiv različitosti. Prema njihovom shvatanju, elite ne prikazuju “pravu” sliku nacije. Samo oni, populisti, su ti koji predstavljaju autentičan glas nacije. Ono što je sada u porastu je taj populistički talas. Iskreno, mislim da to predstavlja opasnost. Zahvaljujući zabuni, moguće da nekome na prvi pogled izgledaju prihvatljivo, ali je u suštini reč o izrazito anti-libertarijanskom zamahu. Kada populisti za sebe kažu da su “prava nacija” a da to drugi nisu, oni govore o listi za odstrel”

Pogledajte ceo intervju sa Tomom Palmerom iz Atlas Networka.

CAAS-ov novi projekat Selfi građansko novinarstvo pobedio je na međunarodnom Think Tank Shark Tank takmičenju, održanom krajem maja u Kopenhagenu u okviru evropskog Liberty Foruma organizovanog od strane američke mreže klasično liberalnih i libertarijanskih organizacija Atlas Network.

Realizacija projekta počinje od jula ove godine, a sam projekat će predstavljati odličnu priliku za sticanje znanja i karijerni razvoj za mlade novinare. Projekat će podrazumevati YouTube Akademiju građanskog novinarstva, rad sa profesionalnim mentorom, ali i takmičenje za najbolju selfi reportažu o kršenju građanskih sloboda.

Tokom boravka u Kopenhagenu, intervjuisali smo Lindu Whetstone i Toma Palmera iz Atlas Networka, Karin Svanborg iz Timbra, Barbaru Kolm iz Austrian Economic Center i Lawson Badera iz Donors Trusta.

Tokom predstojećeg vikenda pogledajte naše intervjue iz Kopenhagena. Ne zaboravite da se prijavite na naš YT kanal na kome se redovno bavimo temama važnim za vašim slobodu.