VAŠINGTON, JULI 25. 2018. – Novi indeks švedskog trusta mozgova Timbro otkriva istinske razmere “sharing” privrede. Island je na vrhu liste. Srbija se nalazi na 71. mestu.

“Timbrov Sharing Economy Index je prvi globalni indeks ove vrste. Indeks je sastavljen korišćenjem podataka o obimu prometa i pruža jedinstven uvid u faktore koji pokreću peer-to-peer ekonomiju”, navodi glavni istraživač, dr Aleksander Funke, sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Prethodni izveštaji o razmerama “sharing” ekonomije su koristili podatke dobijene na bazi anketa i intervjua. Istraživači su za potrebe Timbrovog Sharing Economy Index-a prikupili mesečne izveštaje o prometu za 286 usluga u 213 država. Potpuno su pobrojani aktivni snabdevači za 21 od 286 ulsuga, preko automatskih tehnika prikupljanja podataka, a među njima je i Airbnb.

Island, Terks i Kejkos, Crna Gora, Malta i Novi Zeland su na vrhu liste. Srbija se nalazi na 71. mestu.
Uglavnom, veliki udeo u “sharing” ekonomiji imaju zemlje sa razvijenom internet mrežom i privredom zasnovanom na turizmu. Primera radi, ostrva. Kako se privreda Islanda oporavljala od finansijske krize, doživela je nagli skok u sferi turizma. “Sharing” ekonomija je rapidno rasla kako bi sustigla potražnju i to na način koji je teško zamisliti kada govorimo o tradicionalnom turističkom sektoru”, navodi Aleksander Funke.

Najveća kompanija, prema raspoloživim podacima, jeste Airbnb, sa skoro 1.5 miliona snabdevača, što je procenjeni prosek aktivnih u toku jedne nedelje. Od 286 kompanija analiziranih u istraživanju, jedna trećina se bavi smeštajem.

“Istraživanje pokazuje da su isti indikatori ekonomskih sloboda, kojima se može predvideti razvijena tradicionalna privreda, pogodni za predviđanje razmera “sharing” ekonomije. Ovo obara pretpostavku da “sharing” ekonomija prvenstveno služi za izbegavanje oporezivanja i regulacije”, navodi Karin Svanborg-Sjoval, direktorka Timbra.

PRVIH 10 ZEMALJA:
1. Island
2. Terks i Kejkos
3. Malta
4. Crna Gora
5. Novi Zeland
6. Hrvatska
7. Farska ostrva
8. Danska
9. Aruba
10. Irska

Timbrov Sharing Economy Index je dostupan ovde.
Pratite pokretanje indeksa uživo na Fejsbuku (ovde).

Odgovore na pitanja i informacije možete dobiti od:
Alexander Funcke, Head Researcher
Email: funcke@sas.upenn.edu
Telephone: +1-347-781-8303
Twitter: @funcke

O Timbru:
Timbro je osnovan 1978. i predstavlja najveći trust mozgova koji propoveda ideje slobodnog tržišta u nordijskim zemljama. Misija Timbra jeste promocija slobodnog preduzetništva, individualnih sloboda i otvorenih društava. Svake godine Timbro objavljuje dva izveštaja na engleskom jeziku: Timbrov Authoritarian Populist Index, koji mapira porast populističkih partija širom Evrope, a od 2018. godine i Timbrov Sharing Economy Index. Timbro je deo evropske mreže Epicenter, a blisko sarađuje i sa Atlas Network-om, lociranim u Sjedinjenim Državama.

Partnerske organizacije:

Sledeće organizacije sarađuju u promociji indexa: Americans for Tax Reform (SAD), Australian Taxpayers’ Alliance (Australija), Centar za antiautoritarne studije (Srbija), Center for Indonesian Policy Studies (Indonezija), Civil Development Forum (Poljska), IDEAS (Malezija), IDEAS (Kosta Rika) i Institute for Market Economics (Bugarska).