Sa ponosom vas pozivamo na događaj “Pravo na rad” koji organizujemo 18. i 19. oktobra u UK Stari grad. Za vas smo pripremili bogat celovečernji sadržaj koji ćete napustiti sa novim saznanjima i utiscima. Ova prilika za susret i upoznavanje deo je našeg novog projekta fokusiranog na preduzetništvo koje je važan deo svake privredne razvojne strategije. Da bi strategije bile efektivne, neophodni su stiumlativni sistemski okviri. Nakon višedecenijskih tranzicionih gibanja u Srbiji još uvek nije dostignut razvojni pravno-institucionalni okvir. Jedan od mehanizama koji ograničava brži razvoj preduzetništva je i poresko opterećenje rada. Kao najisplativiji poreski prihod lokalnih samouprava, visina poreza od 62% od neto zarade predstavlja prihod kojeg će se država teško odreći. Iz iskustva drugih država pokazalo se da privredni razvoj značajno utiče na smanjenje stope siromaštva. Razvoj preduzetništva u jednoj od najsiromašnijih država Evrope, kao deo šire strategije privrednog razvoja, trebalo bi da predstavlja i strateški cilj rešavanja problema siromaštva.

Sa početkom u 18h otvara se izložba fotografija “Pravo na rad”. Na naš nedavno završen javni konkurs, pristigao je veći broj izuzetno interesantnih fotografija koje prikazuju ljudsku posvećenost, rad i radno okruženje. Na fotografijama koje ćete moći da vidite uhvaćen je trenutak strasti prema stvaranju i trudu koji se krije iza mnogih proizvoda koje u svakodnevnom životu uzimamo “zdravo za gotovo”.

Od 18.30 moći ćete da pogledate naš novi dokumentarni film “Pravo na rad”. Kroz razgovore sa novinarom Mišom Brkićem i sociološkinjom Marijom Babović, istraživali smo mogućnosti i prepreke preduzetništva u Srbiji. U tome nam je pomoglo troje preduzetnika, koje ćete bolje upoznati u filmu. Njihova iskrena svedočanstva probudiće u vama interesovanje za dublje razumevanje privrednih tokova i stanja u Srbiji.

Nakon filma, u 19h sledi tribina sa pažljivo odabranim relevantnim sagovornicima. U tribini učestvuju novinar Miša Brkić, novinarka Ivana Pavlović, narodni poslanik Aleksandar Stevanović i Ivan Despotović iz organizacije Libero. Teme o kojima ćemo razgovarati sa našim sagovornicima pokrivaće uzroke privredne blokade u Srbiji, ali i značaj preduzetništva za privredni razvoj. Naravno, biće prilike da postavljate pitanja, pokrećete i učestvujete u diskusiji o ovim temama.

Postavku fotografija ćete moći da vidite i u subotu, 19. oktobra. U terminima 12h, 14h i 17h biće ponovo prikazan i dokumentarni film. Tim Centra za anti-autoritarne studije biće vam na raspolaganju za zasebne diskusije u subotu.

Najavite nam vaše prisustvo ovom događaju na stranici događaja na Facebook-u.

Radujemo se susretu i upoznavanju!