Nakon nekoliko meseci odlaganja, Centar za antiautoritarne studije je konačno pokrenuo svoj podkast – #podcaast! Poslušajte naše prve četiri epizode u kojima smo sa odabranim sagovornicima razgovarali o kompleksnom odnosu tehnologije i društva, a nove epizode očekujte od jeseni.

Projekat je realizovan uz podršku  Friedrich Naumann Foundation For Freedom – Western Balkans.

 

Podcaast #1

U prvoj epizodi predsednik CAAS-a, Ratko Nikolić razgovarao je sa Nevenom Krivokapić Martinović, o internet kampanji na predstojećim izborima. Internet kampanje političara odavno nisu nova stvar. Naprotiv, postale su uobičajene i sve su suptilnije. U jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Srbiji, vladajućoj stranci je zabranjeno emitovanje TV spota. Isti je prethodno bio deljen sadržaj oko kojeg se napravila polemika na društvenim mrežama. Zabrana je izazvala sumnju – da li je spot snimljen i emitovan, samo da bi bio zabranjen? Da li je njegova zabrana, nakon višednevnog trendinga na društvenim mrežama, imala ikakvog efekta?

 

Podcaast #2

Kako izgleda podkast scena u Srbiji, a šta se događa sa radijskom scenom? Da li su nove tehnologije demokratizovale mogućnost aktivnog učešća u kulturnom životu, i da li to znači da tradicionalni čuvari prolaza polako gube na svom značaju? Kakva je publika današnjice i koja su njena očekivanja? Kako mimovima i umetničkim intervenicijama u javnom prostoru odgovaramo na aktuelne probleme, te komuniciramo ideje i vrednosti?

Gošća druge epizode #podcaast-a je dr Ana Martinoli, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i autorka podkasta @Iza Tvog Ekrana.

 

Podcaast #3

Nema sumnje da su novi vek i novi milenijum doneli mnogo toga novog. Promenilo se naše shvatanje znanja, nauke, autoriteta, države…Da li se menja i naše razumevanje novca? Da li smo u trećoj deceniji XXI veka na korak od novog novca, ali pre toga, zbog čega bismo menjali stari?

Dobrodošli u podkast Centra za antiautoritarne studije! Gost treće epizode #podcaasta je Andrej Čvoro, osnivač Decenter (www.decenter.com). Sa Andrejem razgovaramo o fenomenu i istoriji novca, i o tome da li su kriptovalute budućnost koja je već stigla.

 

Podcaast #4

Desetine intelektualaca iz različitih delova sveta su se sastale 1967. godine na Londonskoj školi za ekonomiju, u nameri da kroz debatu i prezentovanje stručnih radova dođu do zaključka o tome šta predstavlja termin populizam. Jedan od učesnika je u intervjuu koji je usledio naveo da se ovaj pojam koristi na različite načine, nekada čak i za stvari koje, bar na površini, deluju fundamentalno drugačije, poput makartizma u SAD ili maoizma u Kini. On je takođe naveo da nema sumnje da je u pitanju izuzetno važan termin, ali da za sada ne postoji definitivan stav o tome šta on predstavlja.

No, iako je 1967. odavno prošla, deluje da do današnjeg dana nismo iznašli odgovor na ovaj problem. Ne samo da ne postoji konsenzus u akademskom svetu, već je ovaj termin, kako se to inače dešava, ulaskom u masovnu javnu upotrebu postao skoro potpuno neupotrebljiv, osim za potrebe diskvalifikacije neistomišljenika.