Ovog leta stekni stručnu novinarsku praksu u jednoj od 15 lokalnih redakcija! Konkurs je otvoren do 15. jula u ponoć. Uz mentorski rad novinara Vukašina Obradovića, svi učesnici ovih praksi imaće priliku da samostalno rade na svojoj video reportaži. Priče koje nastanu tokom prakse ćemo promovisati na našim kanalima.

Iz godine u godinu, medijska slika Srbije je sve tamnija. Marginalizovane profesionalne redakcije nemoćne su da se izbore sa uigranom propagandnom mašinerijom. Njihovo postojanje neretko služi kao argument u prilog slobodi medija u Srbiji. Istovremeno, umnožavaju se svedočanstva o ekonomskim i institucionalnim pritiscima na slobodu medija. Čini se da u Srbiji ne postoji etički zahtevnija profesija od novinarstva. Da li se “prodati” i živeti bezbrižno ili “ginuti za ideale”?

Odgovor se možda krije u tvojim rukama!

Uz pokroviteljstvo Fondacije Fridrih Nauman za Slobodu i u saradnji sa redakcijom Danasa, napravili smo praktični on-line novinarski kurs! Novinari koji su iza sebe ostavili razne oblike brutalne medijske cenzure i koji su svoj zanat ispekli u uglednim srpskim redakcijama, za vas su govorili o tome kako se piše vest, njen naslov i lid, šta čini dobar intervju i reportažu, ali i kako odoleti klik-bejt naslovu, odupreti se pritiscima uredništva i svojim imenom i prezimenom stati iza napisane vesti.

Ukoliko želiš da učestvuješ u borbi protiv medijske cenzure i u osnaživanju lokalnih redakcija, a usput stekneš vredno iskustvo, prijavi se na naš YouTube kanal, preslušaj lekcije i javi nam se!

Petnaest lokalnih redakcija iz Bujanovca, Vranja, Valjeva, Leskovca, Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Niša, Novog Pazara i Kikinde ovog leta će u svoje redakcije primiti polaznike naše Škole novinarstva na praksu!

Za učešće u programu potrebno je da pošalješ svoj CV na smirkovic@caas.rs, da preslušaš sve lekcije sa našeg YouTube kanala i krajem meseca rešiš test sa pitanjima iz lekcija. Program je besplatan i radujemo se novim pričama sa lokala!