Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila upitna uputstva za suočavanje sa virusom korona, kasnila je sa upoznavanjem javnosti sa razmerama opasnosti i zataškavala je inicijalne reakcije kineske vlade na izbijanje krize. Predsednik Donald Tramp, koji je doneo odluku o pauziranju finansijske podrške za SZO, ne može biti aboliran za vlastite propuste u suočavanju sa COVID-19. Ali nema sumnje da je reakcija SZO u mnogome narušila njen kredibilitet, oštetila sferu javnog zdravstva i omanula u suzbijanju pandemije. Aktivnosti koje je SZO preuzela u odgovoru na COVID-19 su delom proisticale iz preteranog poštovanja koje pokazuje prema Kini, koja je njen drugi najveći finansijer među 194 države članice.

“Izuzetna kolektivna reakcija kineskog naroda” je rečenica kojom je Brus Ejlvord (Bruce Aylward), predsednik zajedničke misije SZO i Kine, opisao kinesko rukovanje epidemijom 25. februara 2020, dan nakon što je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejezus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) veličao kinesku “brzu reakciju”, za koju je tvrdio da je “promenila tok ove epidemije”.

SZO je takođe hvalila Kinu što je obelodanila informacije o genomu virusa, zaboravljajući da napomene činjenicu da im je za tako nešto trebalo barem 17 dana. Nije prijavila prenos virusa sa čoveka na čoveka sve do poznog januara – iako su kineski doktori gajili sumnje o tome makar mesec dana ranije. Iako je ekstremna izolacija Vuhana verovatno sačuvala hiljade života, naučnicima iz SZO nije dozvoljen ulaz u Vuhan tri sedmice od pojavljivanja prvih informacija o izbijanju epidemije, što je ostavilo otvorenim mnoga pitanja vezana za mere koje je vlada primenila u tom periodu. U međuvremenu je SZO hvalila ovu državu zbog njene navodne otvorenosti.

“Kina je preduzela akcije u epicentru i to je pomoglo u zaustavljanju širenja na ostale provincije i ostatak sveta”, rekao je Gebrejezus 15. februara. “Kina nam je pokazala da, ukoliko preduzmemo akciju, ovo ne mora da bude pandemija”, rekao je izvršni direktor SZO Majkl Rajan (Michael Ryan) 28. februara.

Dok je virus nastavio da se širi po Evropi i stigao u Ameriku, SZO je preporučila “nemešanje u međunarodna putovanja”. Jedna od država koja je ignorisala ovaj savet je bio Tajvan, koji je takođe upozorio SZO da sumnja na to da se virus širi putem prenosa sa čoveka na čoveka, što je izignorisano. Tajvan, koji je među zemljama sa najmanjim stepenom poznatih slučajeva infekcije COVID-19 per capita, je 2015. blokiran u pokušaju da se priključi SZO i to od strane Kine, koja odbija da prizna njegovu nezavisnost. Krajem marta je epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije Brus Ejlvord odbio da odgovori na pitanje novinarke iz Hong Konga o Tajvanu – čak nije hteo ni da uvaži njegovo postojanje. Dok je Tajvan dostavljao maske svojim građanima, SZO je savetovala ostatku sveta da su one nepotrebne – i u početku su Centri za kontrolu bolesti i U.S. Surgeon General 2 pratili njeno vođstvo.

Međutim, medicinski eksperti su ukazivali na rastuće dokaze u prilog tome da maske mogu da uspore širenje respiratornih bolesti, posebno među asimptomatskim prenosnicima, tj. kod populacije koju SZO tretira skoro kao da ne postoji, uprkos mnoštvu dokaza koji tvrde suprotno. Sredinom februara je SZO na sva zvona objavila dobre vesti iz Kine, tvrdeći da je broj potvrđenih slučajeva zaraze COVID-19, kao i onih na koje se sumnja, opao, ignorišući dokaze da se možda radilo o statističkoj anomaliji. Kako se navodi u Bloomberg News, obaveštajna služba SAD, međutim, smatra da je Kina u potpunosti fabrikovala kako broj obolelih, tako i broj umrlih.

Konačno, 11. marta, kada je Italija već bila u potpunoj izolaciji, uz više od 10.000 obolelih, SZO je konačno priznala istinske razmere krize, proglašavajući globalnu pandemiju. Kako se broj preminulih penje preko 100.000, svetska privreda ostaje u krizi, dok su životi milijardi ljudi izbačeni iz regularnih tokova, važno je setiti se da bi noćna mora koju živimo mogla biti izbegnuta da je Svetska zdravstvena organizacija odradila svoj posao kako treba.

Zek Vajsmiler (Zach Weissmueller) je producent u Reason-u. Izvorni tekst ovde.