Jedan od najčitajnijih portala na jugu Srbije, Južne vesti, čiji su novinari dobijali nagrade za istraživačko novinarstvo, su na meti Poreske uprave. U Južnim vestima se sve proverava. Od papira, preko Ugovora zaposlenih, do čak pozivanja oglašivača ovog medija bez naloga iz Poreske uprave.

U Južnim vestima, Poreska uprava do sada nikada nije pronašla ikakve nepravilnosti, a o samom problemu, koliko traje, kakve su posledice dugogodišnjeg “češljanja” papira od strane poreskih inspektora, kao i o trenutnoj situaciji u Južnim vestima, pričali smo sa Predragom Blagojevićem, glavnim i odgovornim urednikom “Južnih vesti”.

  1. Koliko dugo traje intezivno proveranje papira Južnih vesti od strane Poreske uprave?

Zavisi kako gledamo. Prva takozvana “terenska kontrola” Poreske uprave je u našu redakciju došla decembra 2013. godine, neposredno nakon našeg teksta o tome da tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić nije Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio koliku platu prima na toj funkciji. Ta kontrola je trajala bezmalo četiri meseca! Pritom, to je bio period predizborne kampanje pred parlamentarne izbore u Srbiji. Inspektori su nam “visili nad glavom” sve vreme trajanja kampanje, u kojoj smo mi veoma kritički izveštavali o brojnim zloupotrebama javnih resursa od strane funkcionera SNS. Iz naših kancelarija su izašli 18. marta, dva dana nakon izbora. Naravno, zaključak je bio “nisu utvrđene nepravilnosti”.
Od tada smo imali još četiri inspekcije. Sve su bile višemesečne. Kada se sabere vreme koje su proveli u kontrolama, ispada da su nas kontrolisali bezmalo dve godine! Samo poslednja kontrola, u koju je u jednom trenutku bila uključeno čak 14 poreskih inspektora, trajala je šest meseci.

  1. Da li je Poreska inspekcija do sada pronašla ikakve nepravilnosti u Vašem radu?

Baš nikakve.

      3. Da li mislite da je u svemu ovome umesana i politika, budući da ste jedini                      među  niških medijima koji su kritički nastrojeni prema lokalnoj, ali i                              republičkoj vlasti?

Nemamo dilemu oko toga da su motivi primarno politički. Poreska uprava odbija da sprovede čak i nalog Poverenika za informacije od javnog značaja i objavi koliko je puta do sada kontrolisala ostale niške medije i šta je tamo otkrila. Ako budu to objavili, videće se da li kontrolišu sve ili samo selektivno.

    4. Koliki je zaista pritisak poreskih upravnika prema novinarima u Vašem mediju           i  kako radite pored svih pritisaka?

Pritisak na novinare je najvećim delom psihički. Samo zamislite kako biste se kao vozač osećali da šest meseci gde god da krenete kolima pored vas sedi saobraćajni policajac, za koga pritom znate da nije tu zbog vaše bezbednosti, već da je dobio zadatak da vas kazni čim napravite neku grešku.
Što se tiče rada, moj utisak je da takvo ponašanje inspektora, kao i njihove očite namere, izazivaju kod naših novinara samo inat.

  1. Da li u ovom trenutku takođe boravi poreska inspekcija kod Vas i šta proverava?

Ne. Dobili smo pre nekoliko dana takozvani “zapisnik o sprovedenoj kontroli”, gde suštinski nije utvrđena nijedna nepravilnost. Tačnije, jedna jedina je “pronađena”, ali veoma sporna. Poreski inspektori su tumačili Zakon o informisanju i, iako to nigde u tom zakonu ne piše, niti su se oni pozvali na konkretan član tog zakona, zaključili da glavni urednik medija mora da bude zaposlen u mediju koji uređuje. U našem slučaju, ja sam glavni urednik, ali u Južnim vestima nisam u radnom odnosu, već formalno radim u svojoj firmi koja postoji već 18 godina (koja je, takođe, bila meta poreske inspekcije), gde uredno plaćam poreze – što su inspektori i utvrdili. Sada čekamo kraj postupka po našoj žalbi.

     6. Prema pisanju Vašeg portala, poreski upravnici osim češljanja papirologije,                  otišli su korak dalje. O čemu se radi?

Bez neophodnog naloga za kontrolu su obilazili firme koje se reklamiraju u Južnim vestima i vikali na vlasnike, doslovce pretili da će “I njima otvoriti nalog za kontrolu”. Time su bukvalno zastrašivali naše oglašivače i rasterivali ih.
Još jedan korak dalje, ali ogroman, je bilo i to što su, takođe mimo bilo kakvih pravila, kontaktirali i članove porodica vlasnika firmi sa kojima sarađujemo. Pod izgovorom da “imaju dobronameran savet za njih”, zvali su ih u kafane, a tamo im pokazivali ugovore koje Južne vesti imaju sa međunarodnim institucijama ili organizacijama poput EU, Ujedinjenih nacija, OEBS, ambasada, a to im predstavljali kao “dokaz da Južne vesti rade po nalogu stranih obaveštajnih službi”, pa dalje i kako rođaci tih sagovornika rade za tako spornu firmu.
Mnogo toga drugog je, takođe, bilo sporno. Nije lako sve ni pobrojati.

7. U gostovanju emisije Kvaka23, državni sekretar zadužen za medije, rekao je                da  se zbog stalnih pritisaka poreske inspekcije obratite Ministarstvu kulture i              informisanja. Da li ste se oglasili i koji je rezultat ovog predloga državnog                      sekretara?

Naravno da nismo. Niti je to u nadležnosti Ministarstva informisanja, niti smo želeli da to radimo. Državnog sekretara građani plaćaju da radi svoj posao, a to nije da sedi u fotelji i čeka da mu se neko javi sa problemom, već da proaktivno radi na njihovom rešavanju.
Takođe, činjenica da je upravo Ministarstvo informisanja po našem mišljenju jedan od izvora pritisaka na medije, što su Južne vesti dokazale i na sudu (kada smo tužili Ministarstvo i dobili presudu u našu korist), pa prosto ne bi imalo smisla da se njima obraćamo za bilo kakvu vrstu pomoći.

8. O svemu ovome obaveštena je i premijerka Srbije, Ana Brnabić, koja je izjavila       da se prekine sa poreskim kontrolama u Vašem mediju ako za to ima potrebe.             Nakon te izjave, da li se smanjio intezitet proveravanja ili je ostao isti?

Da se razumemo, nedopustivo je da premijerka zove čelnike Poreske uprave i traži od njih da obustave kontrolu bilo koje firme u Srbiji. A njeno saopštenje upravo znači da je to moguće, pa samo zamislite koja je šansa da, tako, premijerka pozove Poresku i traži da prekinu kontroli firmi najbogatijih ljudi, poput Miškovića, Beka… Sa druge strane, premijerkina izjava “prekinite poresku kontrolu ako za tim nema potrebe” znači i da Poreska uprava neke stvari radi i kada nema potrebe. Ne znam šta je gore od te dve stvari.

Za kraj, ne samo da pritisak poreskih vlasti na Južne vesti nije tada smanjen (čemu se nismo ni nadali), već je upravo dan kasnije na našem slučaju počelo da radi još najmanje 12 novih inspektora! Toliko smo ih mi izbrojali.

  1. Široj javnosti je poznato da se ovako nešto dešavalo i Vranjskim novinama. a rezultat je bio gašenje ovog medija. Šta očekujete Vi kao epilog stalnog pritiska poreskih upravnika?

Ništa ne očekujemo sem toga da ti pritisci neće prestati. Ovo nije prva vlast koja pokušava da pritiskom na Južne vesti utiče na našu uređivačku politiku. Vlasti su se do sada menjale, a mi sve vreme bili uporni.

Sa Predragom Blagojevićem razgovarao Aleksandar Đokić.