Kao u popularnoj seriji – zima je stigla u Srbiju i nikako da prođe, doslovno i figurativno. Pad temperature ovog proleća prepustio je smrzavanju i snalaženju mnoge građane koji se greju preko srpskih toplana. Iako grejanje plaćaju tokom čitave godine, raspored grejne sezone određuje neko ko od tog grejanja očigledno ne zavisi i ko se rukovodi kalendarom, pre nego temperaturama. Tako se dogodilo da neki stanovi u srpskim gradovima hladni maj dočekaju sa toplim radijatorima, a neki sa hladnim, uprkos tome što svi plaćaju grejanje.

Izabrani naslov ipak ne referira na hladne radijatore. To je deo izjave Vukosave Đokić, radnice u JKP u Brusu, od koje je reporter N1 uzeo izjavu tokom skupa podrške Milutinu Jeličiću Jutki. Nakon 18 godina rada, Vukosava je proglašena tehnološkim viškom i nakon što do kraja godine bude primala novčanu nadoknadu za tehnološke viškove, primaće muževljevu penziju. Sve tada okupljene žene tvrdile su da su tu po sopstvenom izboru, jedino Vukosava nije umela, ili želela, da sakrije to da je došla po nalogu rukovodstva. Jutkin bratanac, inače direktor JKP Rasina iz Brusa tvrdi da je Vukosava sama tražila da ode iz tog preduzeća. Bilo bi interesantno čuti objašnjenje kako to zaposleni samog sebe proglašava tehnološkim viškom.

Na ceo slučaj Jutke iz Brusa pala je prašina koju je diglo najpre hapšenje uprave iz Požege zbog korupcije, a onda i slučaj predsednika opštine Grocka koji je tužio urednika portala Žig zbog nanete psihičke boli. Ipak, i Jutka i čelnici iz Požege i Simonović iz Grocke samo su posledice srpske političke kulture koju sažima izjava radnice JKP-a „Jeste hladno, ali mora da se izdrži“.

I zaista, mi u Srbiji dobro znamo u šta vlast može da se pretvori, sećanja na Miloševiće neće uskoro biti ni pokopana ni spaljena. Ako je stanovništvo Srbije na nešto do sada naviklo, to su patnje od vlasti. Sećanja svih nas su osvežena sa aktuelnom vlašću najbližih Miloševićevih saradnika, uz pomoć najtruljih jabuka iz perioda posle njegovog pada. Malo ko može da bude iskreno iznenađen ponašanjem vlastodržaca ne samo u državnom vrhu, već i na lokalu. Radnica JKP-a iz Brusa svakako nije iznenađena, ona je iskrena u svojoj izjavi, zna da je naređenje da se prisustvuje nekom skupu samo još jedna stvar koju mora da izdrži.

Tako, zima koja je zavladala politikom u Srbiji traje već skoro tri decenije bez izgleda da će se uskoro završiti. Ako računamo vreme tako, ovo možda bude jedna od kraćih srpskih zima. Prethodna je trajala vekovima.

Tekst je prvobitno objavljen na sajtu dnevnog lista Danas.

Autorka: Milena Marić

O autorki: Master sociolog i preduzetnica. Zainteresovana za Balkan i socio-ekonomske odnose na njemu.