Retka su SF ostvarenja bez ikakvih specijalnih efekata. Jedno od takvih je i serijal čija je prva sezona adaptacija distopijskog romana Margaret Atvud (Margaret Atwood) – Sluškinjina priča. Prva sezona prilično dosledno prati radnju romana. Svet je zapao u političku krizu koja se pretvorila u rat. Iz rata nastaje Gilead, država ustrojena po principima jedne političke grupe. One političke grupe koja je odlučila da se više ništa ne prepušta slučaju i da je došlo vreme da se okonča stihijsko ponašanje i da se u društvu zavede red.

Red koji vlada u Gileadu je savršenstvo bez premca, a iz svake sekunde posmatranja tog savršenstva podilaziće vas jeza kao da gledate najstrašniji horor ikada snimljen. Sva jeza koju budete osetili, neće biti izazvana nikakvim baucima koji iskaču iz mraka, već odnosima koji vladaju u Gileadu.

Usled raznih problema ali i niskog nataliteta odlučeno je da sve žene sposobne da rađaju, budu stavljene na upotrebu upravljačima u društvu i za njih, kao prisilne surogat majke, rađaju decu. Ustanovljena su ritualna silovanja tih žena kroz koje se planira populaciono zanavljanje. Surogati se nazivaju sluškinjama, ali su i celokupni društveni odnosi i ustrojstvo promenjeni i nametnuta je nova društvena etikecija i norme. Prva sezona ove serije, ona koja je zasnovana na romanu Atvudove, prati priču jedne „sluškinje“ – neposlušne Džun Ozborn (June Osborne). Džun, u Gileadu zvana Ofredova (Offred), ne želi da se pomiri sa sudbinom. Uhvaćena je u pokušaju bekstva, razdvojena od muža i ćerke i predata komandantu Fredu Voterfordu (Fred Waterford) koga igra sjajni Džozef Fajns (Joseph Fiennes).

Budući da su prve dve sezone ove serije nagrađene Emijima i Zlatnim globusima, čini se da su scenaristi dorasli zadatku u nastavljanju prvobitne priče. Više nego uverljiva gluma glavnog ženskog lika Elizabet Mos (Elisabeth Moss), nagrađena Zlatnim globusom, držaće vas prikovane za ekran svake sekunde u svim epizodama.

Premijera treće sezone je najavljena za 5. jun. Trejler koji je pušten pre nekoliko sedmica najavljuje novih izuzetno napetih 13. epizoda. Odlična prilika za bindžovanje i neizostavnu nestrpljivost iščekivanja svake naredne epizode.

Gilead je istovremeno fantazija i opomena. Nakon odgledane serije neće vam biti svejedno i teško ćete sedeti ravnodušni prema izvesnim političkim trendovima savremenog sveta. Da li ste dovoljno hrabri za Sluškinjinu priču?

Tekst je prvobitno objavljen na portalu Kulturni kišobran.

Autorka: Milena Marić

O autorki: Master sociolog i preduzetnica. Zainteresovana za Balkan i socio-ekonomske odnose na njemu.