U subotu 25.3.2017. u prostorijama hotela Metropol Palace, uspešno je održana Media Matters 2017 konferencija. Sa više od 100 posetilaca, konferencija je okupila vodeće domaće novinare i medijske eksperte, a raspravljalo se o temama poput istraživačkog novinarstva, novinarske etike i slobode medija u Srbiji. Posetioci su takođe imali priliku da čuju iskustva polaznica CAAS Škole novinarstva koje su trenutno na praksi u KRIK-u.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio predsednik CAAS-a, Ratko Nikolić, poželevši posetiocima dobrodošlicu i naglasivši značaj koji novinarstvo i mediji imaju za očuvanje liberalne demokratije i njenih institucija. Kao misiju CAAS-a, Nikolić je naveo zaštitu slobode govora, promociju novinarstva, kao i osnaživanje mladih novinara, a kao projekte koje CAAS ostvaruje na ovom polju, pomenuo je CAAS Školu novinarstva i samu Media Matters konferenciju kojoj je pored upoznavanja javnosti sa stanjem medija u zemlji cilj i da promoviše novinarstvo kao profesiju, ali i da omogući umrežavanje mladih novinara sa ostvarenim kolegama.

17504563_603427643190218_4171622220068986121_o

Ratko Nikolić (CAAS) drži pozdravni govor, Media Matters 2017

Nakon toga se posetiocima obratio Aleksandar Kokotović, programski direktor međunarodne mreže klasično liberalnih studentskih organizacija Students for Liberty koja je, pored američke fondacije Atlas Network, podržala konferenciju i pomenutu CAAS Školu novinarstva. Kokotović je naglasio značaj istraživačkog novinarstva, kao i neophodnost revitalizacije njegove reputacije u javnosti.

DSC_0799

Aleksandar Kokotović (SFL) drži pozdravni govor, Media Matters 2017

Panel – CAAS Škola novinarstva i praksa u KRIK-u, iskustva polaznika

Zatim je usledilo panel na kome su polaznice Škole, Jelena Radivojević i Milica Vojinović uz novinarku KRIK-a, Draganu Pećo, govorile o svojoj praksi u ovoj organizaciji, utiscima sa svog prvog istraživanja, kao i o samoj Školi.

Panel – Istraživačko novinarstvo u Srbiji

Na panelu Istaživačko novinarstvo u Srbiji koji je sledio, govorili su Dragana Pećo, novinarka KRIK-a; Irena Stević, novinarka Insajdera; Vladimir Radomirović, urednik Pištaljke; Milorad Ivanović, urednik Njuzvika i Ivana Jeremić, zamenica urednika CINS-a, dok je moderator panela bio Dino Jahić, urednik CINS-a.

Učesnici su se složili da nikada nisu postojali tako dobri istraživački tekstovi kao danas, ali da u isto vreme zainteresovanost javnosti za njih nikada nije bila manja, kao i da je odnos institucija prema istraživačkom novinarstvu iz godine u godinu sve lošiji. Kao veoma važan aspekt svoje profesije, istakli su detaljnu i dubinsku proveru činjenica koja je znatno otežana, jer na žalost, državne i javne institucije često ne žele da dostave dokumente garantovane zakonom o javnom pristupu informacija od javnog značaja. Kako tvrde, institucije radije plaćaju kazne novcem građana, nego što dostavljaju informacije na vreme, otežavajući time rad novinarima.

Na samom kraju panela, učesnici su dali savete budućim mladim novinarima po pitanju traženja posla. Milorad Ivanović je naglasio da ne čekaju da ih neko pozove, već da sami odlaze u medije i nude svoj rad, jer, kako kaže, to veoma često daje pozitivne efekte. Sa druge strane, Ivana Jeremić je navela da se formalnim obrazovanjem ne mogu steći veštne i znanja za bavljenje istraživačkim novinarstvom, već da postoji mnoštvo treninga, edukacija i škola na temu istraživačkog novinarstva, dok je Dragana Pećo naglasila da je za bavljenje ovakvim vidom novinarstva najvažnije da novinar zaista želi da se bavi tim poslom, budući da je vrlo naporan. Vladimir Radomirović je pak istakao da moraju da nauče da pišu i da postavljaju pitanja. Irena Stević je podsetila na to da se svaki novinar, za bilo koga da radi, ostavlja svoj potpis iza svog rada.

Panel – Sloboda medija u Srbiji

Na  panelu Sloboda medija u Srbiji učesnici su bili: Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine; Slobodan Georgiev iz BIRN-a i Slobodan Antonić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dok je moderatorka bila Ivana Pavlović iz Istinomer-a.

Sukobivši svoje stavove o postojanju i prirodi cenzure medija u Srbiji, učesnici su raspravljali o pritiscima i pretnjama sa kojima se mediji susreću. Složili su se da sloboda medija u jednom smislu postoji, ali ne na javnim servisima ili u štampanim medijima, već na internetu, u elektronskim medijima koji se ne mogu tako lako kontrolisati. Pričalo se i o razlici između meke i tvrde cenzure od kojih je u Srbiji prisutna prva. Zaključak ovog panela je da sami novinari moraju da se bore za prostore svoje slobode i da to niko ne može da radi umesto njih.

Panel – Novinarska etika

Na  panelu o novinarskoj etici govorile su: Snježana Milivojević, profesorka sa Fakulteta političkih nauka; Tamara Skroza iz Saveta za štampu; Antonela Riha sa Radio televizije Šabac i Milica Šarić iz CINS-a, dok je moderator panela bila Vesna Radojević iz Istinomera.

Na panelu se raspravljalo o normama novinarske etike, kao i telima kojima se ona u Srbiji sprovodi, a pružena je i retrospektiva stanja u ovoj oblasti u proteklom periodu. Tamara Skorzza je naglasila da se danas etika krši više nego ikada, kao i da to ranije nije bio slučaj, bar ne u tolikoj meri. Profesorka Snježana Milivojević je poručila mladim ljudima da načine svoje medije, svoj prostor na internetu i da ne čekaju druge da to urade umesto njih. Zaključeno je da bi novinari trebalo da se ujedine i da se zajedničkim snagama bore protiv pritisaka.

Marija Planić i Nevena Šaulić

Snimatelj: Filip Stojiljković