“Potom, na pitanje zlog novinarskog džangrizala šta će biti sa slučajem Savamala, verovatno u sebi izgovarajući repliku iz filma Maratonci trče počasni krug „Zapaliću je“ (kuću), Pašalić je rekao da će svaki predmet imati podjednaku težinu. Mada će uvek postojati teži. Ako predsednik kaže da neće da se kandiduje za predsednika, ako šef poslaničke grupe sebe naziva magarcem, ako Maja Gojković menja 12398938598. stranku po redu – kako to, zaštitniče građana, predloženi i izabrani od strane navedenih, očekujete da progutamo to obećanje?”

PONOVO RADI ZAŠTITNIK

Polaganjem zakletve u Skupštini i dirljivim citiranjem francuskog teoretičara politike i demokratije Aleksisa de Tokvila, Zoran Pašalić je preuzeo funkciju zaštitnika građana. Kako smo mi sasvim sigurno postali zemlja polaganja najrazličitijih zakletvi, bilo bi greota da se ne osvrnemo na ovaj događaj, koji je zanimljiv iz nekoliko razloga.

OMBUDSMAN VIŠE NIJE KONDUKTER

Najpre, Pašalića je za tu funkciju predložila vladajuća većina od koje je dobio 142 glasa u zakonodavnom telu i time ga osigurala u narednih pet godina. Pretpostavka je da nećemo otići daleko ako kažemo da je time obuzdana još jedna u nizu institucija koja je, setimo se “mlitavog” Jankovića, skretala čas levo, čas desno. Establišment voli da se institucije kreću putanjom na kojoj neće zastajati da provere neophodnu putnu opremu i poštovanje “saobraćajnih” propisa. Rečju – vlast će svirati, ombudsman igrati. Uz to će našem društvu institucija zaštitnika građana prestati da bude strana, ili bar ekvivalent za konduktera. Ostaje još samo jedno pitanje: Da li će i Pašalić primati 350.000 dinara i zašto će njegov dohodak postati zaboravljena, bolje reći zabranjena tema?

TIHA VODA BRREG RONI, A TIŠA I PLANINSKI VENAC

Vratimo se još jednom Tokvilu. Njegova dva najznačajnija dela su „O demokratiji u Americi“ i „Stari režim i revolucija“. Iako aristokratskog porekla, Tokvil je bio (budalasto) svestan činjenice da se sve zemlje približavaju demokratskom idealu. Doduše, tada mu ni na kraju pameti nije bila naša današnja zemljica i njoj slične. No – Pašalić je, eto, pozivajući na Tokvila, rekao da će delovati u skladu sa maksimom po kojoj je „ustav ledena voda koja hladi političku moć“, očigledno previđajući da je Tokvil pod ustavom podrazumevao delo američkih Očeva osnivača. Ali i da nije tako, malo je prostora za verovanje da će zaštitnik građana raditi u cilju poštovanja ustava koji, pride, samo što nije suspendovan. Formalno. U praksi već jeste: helikopter, Savamala, prodavac lubenica, novinarka Insajdera iz Vranja i njena porodica, i tako do sutra.

JANKOVIĆ JE KONAČNO POSTAO POLITIČAR

Dalje, i apsolutno u sukobu sa prethodnim, na pitanje o mandatu Saše Jankovića nije rekao ništa, pravdajući svoj postupak činjenicom da član 10 Zakona o zaštitniku građana (donetog 2006, od kada i postoji institucija ombudsmana u nas) ovom organu izričito zabranjuje davanje političkih izjava, budući da je, kako je rekao, Saša Janković sada političar. Gospodine Pašaliću, tek, pitani ste da ocenite njegov rad kao zaštitnika građana, ne predsednika Pokreta slobodnih građana. A i sami ste pre nekoliko dana rekli da ćete njegov rad moći da komentarišete kada se budete upoznali sa onim što je radio, sa pozicije koja će Vam direktno omogućiti uvid u njegove aktivnosti – dakle stupanjem na dužnost. Ovakve kontradiktornosti ostavljaju utisak da će i ova „netaknuta“ institucija postati farsična. Izvinite ako sam grub, ali tako je.

RODITELJ PODJEDNAKO VOLI SVAKO SVOJE DETE

Potom, na pitanje zlog novinarskog džangrizala šta će biti sa slučajem Savamala, verovatno u sebi izgovarajući repliku iz filma Maratonci trče počasni krug „Zapaliću je“ (kuću), Pašalić je rekao da će svaki predmet imati podjednaku težinu. Mada će uvek postojati teži. Ako predsednik kaže da neće da se kandiduje za predsednika, ako šef poslaničke grupe sebe naziva magarcem, ako Maja Gojković menja 12398938598. stranku po redu – kako to, zaštitniče građana, predloženi i izabrani od strane navedenih, očekujete da progutamo to obećanje? I ako je lider socijalista protiv osnovnog indikatora socijalističke ideologije? I ako Vas dobri stari Đuka, onaj čovečić jednak zbiru poslanika u pokušaju i novinara u pokušaju savetuje da smenite sve službenike iz kabineta bivšeg zaštitnika? Onaj što je opravdavao nasilje nad novinarima i građanima na, jelte, zakletvi od koje je počelo sve?

PUT DO DIPLOME POPLOČAN JE ŠESTICAMA

Pažnju vlasnika naloga na društenim mrežama skrenulo je njegovo obrazovanje, koje je iskoristila i opozicija kao argument protiv izbora. Naime, zaštitniku našem nasušnom trebalo je 13 godina da završi Pravni fakultet sa prosekom 6, 75, što ga nije sprečilo da bude predsednik Prekršajnog i Prekršajno-apelacionog suda. No, prosek po sebi nije problem. Problem je to da li zaštitnik ima ili nema iskustva u odbrani ljudskih prava. Koliko vidimo, on je u svojoj karijeri jedino gonio i sudio, a nije branio. Ali, to se valjda sve pomeša.  Tu je i njegovo manevrisanje i euforičnost na Tviteru. Kao i svaki početnik, i Pašalić nije bio naročito vičan ovoj društvenoj mreži. Sva pitanja – o tome kako da izabere fotografiju za profil i slične tehničke stvari koje su bitne kad se otvara nalog, umesto centru za pomoć koji ima svaka društvena mreža (u slučaju bivšeg predsednika Nikolića – broj telefona), Pašalić je otvorenim tvitovima postavljao Aleksandru Vučiću. Ostaje nam  jedino da se nadamo da je u međuvremenu savladao i neke složenije radnje – kao što je pažljivo listanje svega što je protiv vlasti – odnosno svega demokratksi nastrojenog. Brat bratu, Pašalić makar ima kakvu-takvu diplomu državnog fakulteta. Tema da je Pašalić branio kolege siledžije i posedovao javne kuće, prevazilazi granice ovog teksta i dobrog ukusa.

OPUŠTENO, PAŠALIĆ NIJE POLITIČAR

Dalje, kako će zaštitnik obavljati svoj posao ako ne poziva na odgovornost one koji su to imenom, prezimenom i funkcijom? Najglasniji govornik politikanstva kod bivšeg zaštitnika građana Maja Gojković je odmah čestitala novom braniocu demokratije uz osmeh. Samo da je podsetim, onda kada posegne za argumentom bavljenja politikom (mada to u ovom slučaju svakako neće) – draga gospođo Gojković, politika je nešto što treba da interesuje svako ljudsko biće. Ja, na primer, radim karikature političara na umetnički način. Kako da se ne zanimam za politiku, ako mi cena kičice i boje zavisi upravo od politike? Da nećete možda reći da to što novinar iz Gračanice nije izabran za člana Odbora Agnecije za borbu protiv korupcije nije „politika“ – već mertokratija?! Gospošo Gojković, opasni ste!

PROGRAM TVOG KOMPJUTERA

Da je sve na našoj političkoj sceni stvar prpogramiranja i dobrog plana govori sledeći podatak. Naime, neposredno posle završetka rada na prvoj verziji ovog teksta, gospodin Pašalić je, trudeći se da preduhitri logično pitanje koje sam ja gore postavio – kako će vlast komentarisati njegovu platu, iskoristio gostovanje na N1 da najavi izmene Zakona o zaštitniku građana kojima će se redefinisati status ove institucije, ali i visina primanja njenog čelnika, i, naravno, svih njegovih saradnika jer, rekosmo, kao i Đukanović – svi će biti smenjeni. Rečju – plata od tri hiljade evra je nepristojna prema građanima Srbije čije prosečno primanje iznosi 400 evra, ali način izbora, uprkos prisustvu komepetentnijih “kandidata” za tu funkciju, nije. Zaštitnik je iste stvari pomenuo i u intervjuu dnevnom listu “Danas”, za koji je rekao da je, što se zaštitnika građana tiče, slučaj Savamala završen. Čini se da je zaštitnik jako brzo pretresao sve predmete – na dan polaganja zakletve, kao što je već rečeno, odgovarajući na pitanje o Savamali – istakao je da će svi predmeti imati istu težinu. U međuvremenu – Savamala je izašla iz konkurencije. Dakle, građanima bi trebalo da bude jasno – ako na bilo koji način pokušaju da ostvare svoja prava, ona koja im bezobzirno krši ista vlast koja je postavila Pašalića, njihov slučaj će za zaštitnika u startu biti “rešen”. Na pitanje o stanju u medijima, Pašalić je dao štur odgovor koji već možemo da pročitamo u udžbeniku sociologije za treći rared srednje stručne, odnosno četvrti gimnazije.

Ostaje da se pitamo, zašto li će zaštitnik primati bilo kakvu platu koja zapravo potiče od građana Republike Srbije, ako neće imati mnogo posla, budući da će se svi predmeti, brat-bratu, završavati do sada nezapamćenom brzinom?

Na kraju, možda nije zgoreg biti malo optimističan. Pašalić, kojeg je izabrala vlast kakvu poznajemo i koji će raditi posao onako kako pretpostavljamo – ipak odgovara na pitanja nepodobnih medija. Ako je za utehu. Meni kao studentu novinarstva jeste. A i građanima zadojenim režimskim medijima – smanjiće mu platu. Zar to nije pomak? Zar to nije korak ka dostizanju brže & jače & bolje Srbije?

Autor: Stefan Petrović

O autoru: Student treće godine novinarskog smera na Fakultetu političkih nauka sa interesovanjem za izučavanje međunarodnih odnosa. Autor tekstova u dnevnom listu „Danas“ i na portalima. I kad je gotovo, za mene, znaj, tek tad je počelo. Mišljenja da je od „sigurnog“ partijskog uhlebljenja poželjnije kritičko, slobodno i pluralističko društvo. Interesovanja: unutrašnja politika, spoljna politika, socijalna politika. Neprevaziđene teme: demokratija, tranzicija, egzistencija, izbori, nezadovoljstvo, (ne)poštovanje prava, raskorak između proklamovanog i (ne)učinjenog, sloboda, jednakost, otvorenost društva… Pravi derbi predstavlja drugi krug predsedničkih izbora. Studenti FPN-a najpre se školuju da postanu politikolozi. Političari su nešto drugo. Skoro izrodi..